Bert Hagendoorn

Visualiseer een wereld zonder Adobe. Hoe zou de wereld er nu uit zien zonder Adobe?

[L]Bert Hagendoorn

Voor deze opdracht zijn we individueel aan de slag gegaan. We hebben hiervoor gekozen omdat we geen gezamenlijk compromis konden sluiten.

We zullen onze uitwerking dan ook individueel posten op deze pagina…


Michelle

Voor mij als ontwerper is een wereld zonder adobe als het leven van een timmerman zonder hamer. Als zin vond ik het wel een mooie titel voor een boek. ‘De timmerman zonder hamer’. Naast de timmerman zijn er nog veel meer beroepen gehandicapt zonder hun gereedschap. Ik heb daarvoor 10 titels/beroepen geschreven:

Ik heb de inhoud van de boeken leeg gelaten, een wereld zonder adobe voelt voor mij meer als een leegte, een handicap. Ik zou me echt geen raad meer weten als het helemaal weg zou vallen. Het boekje heb ik helemaal handmatig gemaakt. De titels heb ik gemaakt met lettraset, een analoge manier om letters op papier te zetten.

Roel

Adobe wordt door mij in deze context gezien als een metafoor voor de programma’s waarmee ze zich profileren. Als er geen Adobe zou zijn ontstaan dan interpreteer ik dat er helemaal geen ontwerpprogramma was geweest. Geen perfectionerend beeld, geen mogelijkheid naar een ideaalbeeld zoals we dat nu kennen. Maar wat dan wel. Met de middelen van standaardvormen die zich voortbewegen uit programma’s als Word en Excel, maar die ook in de basis staan van programmeercodes, zien we een beeld ontstaan uit alleen maar deze tijdloze composities. Gedrukt op gekleurd, goedkoop papier en niet tot in detail perfect. Een wereld zonder Adobe, zou een wereld opleveren die wel naar snelheid en duidelijkheid vraagt, maar niet met hetzelfde beeld als nu.

Robert-Jan

Adobe is onmisbaar bij iedere vorm van visuele communicatie vandaag de dag. Adobe is verantwoordelijk geworden voor onze beeldcultuur. Dus wat gebeurt er wanneer adobe ,en daarmee onze beeld cultuur, verdwijnt? In mijn boek laat ik een wandeling zien door Rotterdam waarin alles dat gerelateerd wordt aan onze beeldcultuur verwijderd is.

Evelien

COPY PASTE

Het eerste dat ik mij opkwam was het copy paste gehalte in de samenleving. Als we niets zouden kunnen kopiëren, dan was alles anders geweest, dan zou alles uniek zijn. Ik heb geprobeerd om 100x een gelijkbenige driehoek te tekenen zonder enige hulp van computer of liniaal. Ze lijken op elkaar, maar zijn allemaal compleet anders.

Moon

Wat zou het betekenen als Adobe vandaag de dag van de wereld zou verdwijnen? Welk gat laat Adobe achter als bedrijf? en welk gat laat Adobe achter in de creatieve wereld? Deze ‘gaten’ heb ik gevisualiseerd in 2 posters van 100×70. Poster een laat de gehele beroepsbevolking zien. Daarop is Adobe een bedrijf van nog geen 10.000 man. Iedere stip staat voor 100.000 mensen. Uit deze poster is daarom slechts 1/10e weg gesneden. Daarnaast hangt de poster van de creatieve beroepsbevolking. Adobe zegt dat 90% van de creatieve professionals Adobe op hun desktop heeft staan. Hieruit concludeer ik dat 90% van deze professionals gebruik maken van Adobe. Wanneer Adobe op dit moment niet meer zou bestaan, zou 90% van de creatieve professionals wegvallen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s